Η Φωνή του Οπαδού

Η στήλη αυτή ανήκει αποκλειστικά σε εσάς, τους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας και αποτελεί βήμα για να ακούγεται η φωνή σας. Σχόλια, απόψεις, προτάσεις, κριτικές και οτιδήποτε άλλο θέλετε να θίξετε μας το στέλνετε, αρκεί να προσέχετε λίγο τις εκφράσεις και τους χαρακτηρισμούς σας, ώστε να μην αναγκαζόμαστε να κόβουμε λέξεις ή προτάσεις, κάτι που δεν γουστάρουμε να κάνουμε.

Περιμένουμε τα κείμενα σας μόνο σε πεζά ελληνικά (όχι κεφαλαία – όχι greeklish), τα links και τις φωτογραφίες σας στο pao@gate13.gr και εμείς δημοσιεύοντας τα στο χώρο αυτό, σας δίνουμε τη δυνατότητα να μοιράζεστε τις σκέψεις, τις απόψεις και τους προβληματισμούς σας, αλλά και τα ντοκουμέντα σας με τους υπόλοιπους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας.


Καλησπέρα παιδιά! Γιώργος από το καταπράσινο Γαλάτσι εδώ.

Δεν έχω λογαριασμούς σε Facebook Instagram κτλπ και για αυτό σας στέλνω στα email που βρήκα στην επίσημη σελίδα.

Κατ’ αρχάς συγχαρητήρια για την επαναλειτουργία της ραδιοφωνικής εκπομπής μετά από χρόνια και μακάρι να συνεχιστεί ο θεσμός.

Σχετικά με το θέμα του γηπεδικού και το περίφημο MoU θέλω να μιλήσουμε και να βοηθήσω όσο μπορώ από τη μεριά μου στο χρηματοοικονομικό σχεδιασμό, ανάλυση εσόδων εξόδων, βιωσιμότητα, αποτίμηση κτλπ (λόγω οικονομικών σπουδών σε διδακτορικό και μεταδιδακτορικό επίπεδο).

Είναι τέτοιες οι καταστάσεις όπου οφείλει ο καθένας να κάνει ότι μπορεί για το καλό του συλλόγου. Και πάνω από όλα να είμαστε ενωμένοι. Αν δεν πρωτοστατήσει ο οργανωμένος κόσμος του τριφυλλιού, η «Θ.13», για να συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους, ποιος τότε? Αν περιμένουμε από μπροστινούς, πισινούς, παρκαδόρους και ΣΙΑ.. «μαύρη τρύπα» που μας έφαγε.

Είναι κρίσιμη η τρέχουσα χρονική περίοδος για τον Παναθηναϊκό μας και δυστυχώς αυτή τη στιγμή οι κεφαλές του συλλόγου δεν (φαίνεται να) συνεργάζονται, δεν υπάρχει θέληση για ένα κοινό μέτωπο στις διαπραγματεύσεις με στόχο καλύτερους όρους στη συμφωνία, και οι σχέσεις τους με τον κόσμο είναι οτιδήποτε άλλο από αρμονικές. Για το ποδόσφαιρο τι να πρωτοπεί κανείς με τις αψυχολόγητες κινήσεις του προέδρου, όπου ενώ φαίνεται να κάνει 1-2 βήματα μπροστά μετά κάνει κάτι, τα διαλύει και πάμε 5 βήματα πίσω. Με το μπάσκετ τα τελευταία 2 χρόνια ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις με τον κόσμο διχασμένο (Γιαννακόπουλος ή 13) μετά και το κλείσιμο της χρηματοδότησης (αλήθεια τι γίνεται άραγε με το πρώτο εμβόλιο κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας https://nafsweek.gr/%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7-%CE%B2%CE%B9%CE%B1%CE%BD/ και τα μελλοντικά υψηλά κέρδη?), και ελπίζω πλέον να μην ακούσουμε κατηγορίες σε Αλβέρτη και Διαμαντίδη για την κατάσταση της ομάδας.

Στον ερασιτέχνη πανηγυρίσαμε ένα πρωτάθλημα και τα χρέη έχουν μαζευτεί από τη διοίκηση Γιαννακόπουλου. Ωστόσο, αυτό που έγινε με τον πρόεδρο και τις έκτακτες υπογραφές άρον άρον πρωί πρωί χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη των όρων, ή ότι δεν παρέλαβε αντίγραφο της συμφωνίας, μόνο λογικά πράγματα δεν ακούγονται.. Αλλά εδώ ψήφισαν οι βουλευτές το μνημόνιο με «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ», χωρίς να το έχουν διαβάσει λόγω έλλειψης χρόνου γιατί είχαν άλλες υποχρεώσεις, όπως έλεγαν.. Ή όταν υπάρχει στέλεχος του Δήμου στο ΔΣ του ερασιτέχνη (ποιανού συμφέροντα θα επιδιώξει άραγε?). Τα 3 παραρτήματα του MoU γιατί δεν έχουν δημοσιευθεί? Αυτή είναι η διαφάνεια? Επίσης, πώς προκύπτει η αξία των 70 εκατομμυρίων ευρώ για το γήπεδο της Λεωφόρου, θα δημοσιευτεί η μελέτη? Γιατί με κάποιους υπολογισμούς που έκανα, η αξία που έχει το ιστορικό γήπεδο μας είναι πολλαπλάσια αυτής που ισχυρίζονται, και το ποσό που ανακοίνωσε ο κ.Γιαννακόπουλος είναι πολύ πιο ρεαλιστικό, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω πρέπει να αποτελεί μία συντηρητική εκτίμηση θα έλεγα.

Όπως φαίνεται, οι αντισυμβαλλόμενοι φορείς θα ετοιμάσουν τις διμερείς συμφωνίες όσο πιο γρήγορα γίνεται, για να ξεκινήσουν οι κατασκευές του εμπορικού κέντρου να κερδίζουν τα αρπακτικά, και θα τις δημοσιεύσουν λίγες μέρες πριν τη ΓΣ στη Λεωφόρο (αν δεν βρουν τρόπο να την παρακάμψουν με πρόσχημα τον ιό – όλα πιθανά είναι με αυτούς). Τα αρδακια θα πουλάνε την είδηση υπό καθεστώς τρομοκρατίας και καταστροφολογίας σε περίπτωση μη αποδοχής από τα μέλη, ενώ θα παρουσιάζουν το «σχέδιο Βοτανικός» σαν τη γη της επαγγελίας, τη διέξοδο σωτηρίας (ή καλύτερα ομηρίας?) του Παναθηναϊκού μας, και θα βάζουν τον κόσμο απέναντι από το δίλημμα Βοτανικός ή διάλυση, ανάσταση ή σταύρωση του συλλόγου. Μόνο που υπό αυτούς τους όρους του MoU (εάν επιβεβαιωθούν στις διμερείς συμβάσεις), η περίφημη διπλή ανάπλαση αναμένεται να φέρει.. ανάσταση στις τσέπες εργολάβων, τραπεζών και του κράτους, καθώς και σταύρωση του συλλόγου μας.

Ο Παναθηναϊκός υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει όμως, γιατί βασίζεται στον κόσμο του. Την δύναμή του.

Προφανώς και επιθυμία μας είναι κατασκευή του γηπέδου στη Λεωφόρο, αλλά πολλοί το αποκλείουν δια ροπάλου. Όλες οι μεγάλες ομάδες στην Ευρώπη και όχι μόνο, που ανακατασκευάζουν τα γήπεδά τους ή φτιάχνουν καινούρια στην ίδια περιοχή είναι κορόιδα που δεν πάνε σε.. γειτονικούς σκουπιδότοπους για να εκτοξευθούν? Η ιστορική έδρα είναι το DNA του κάθε συλλόγου. Μάλλον τους πονάει που κάθε φορά που περνούν από την Αλεξάνδρας και βλέπουν τη σημαία με το τριφύλλι να ανεμίζει στη Λεωφόρο. Άλλο που δε θέλουν να φύγουμε από Λεωφόρο. Μην ξεχνάμε και το «για πολλούς σχέδιο συνομωσίας» των αρουραίων να καπηλευτούν την Αθήνα και να ξεπλύνουν από πάνω τους τη μπόχα της Τρούμπας (βλέπε παλαιότερα το μπάσιμο για ακαδημίες του Γανυμήδη στον Πανελλήνιο και πιο πρόσφατα τις ενέργειες του χοντρού με φωτογραφίες με φόντο την Ακρόπολη κτλπ). Στα σκατά όμως, όση ζάχαρη και να βάλεις, γλυκό δεν θα γίνουν ποτέ!

Πολιτική βούληση και έναν μεγαλομέτοχο, ή ομάδα μετόχων, να ταρακουνήσει τα νερά χρειάζεται και όλα γίνονται. Ο νιάου άλλαξε πόσους νόμους για το γήπεδο στα Φιλαδέλφεια, διαμάχες με το δημαρχείο (αντιφα και αντιναζι να πουλάνε ιδεολογία, και για τη στρούγκα, μούγκα οι οπαδοί της πέρα κλουμπ..) και όλα ΟΚ με τη δόμηση της περιοχής. Για το Βοτανικό δε, αν υπάρχουν αξιόλογοι όροι, να κάτσουμε να τα βάλουμε όλα κάτω και να πούμε «ΝΑΙ» αν αφορά το καλό του συλλόγου. Αλλά με τέτοιους μυστικοπαθείς και ειδεχθείς όρους που διατυπώνονται στο MoU μόνο καθησυχασμένοι δεν μπορούμε να είμαστε.

Μην ξεχνάμε ότι τον Παναθηναϊκό δεν τον έχουμε μόνο κληρονομήσει από τις προηγούμενες γενεές, αλλά τον δανειζόμαστε και από τις μελλοντικές! Οι προηγούμενες γενεές φρόντισαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την κυριότητα της Λεωφόρου μας (βλέπε ΦΕΚ 21ης Ιουλίου 1924, Τεύχος Πρώτον, Αριθμός Φύλλου 163, Άρθρον 4), αλλά εμείς τι θα προσφέρουμε στις επόμενες γενεές? 99 χρόνια ομηρίας και φρούδες ελπίδες.. εκτόξευσης? Τα 99 χρόνια που λέγονται για παραχώρηση του γηπέδου δεν είναι τίποτα μπροστά στην αιωνιότητα που θα υπάρχει ο σύλλογος. Πρέπει γενικά να δρούμε λαμβάνοντας υπόψιν και τον μακροχρόνιο ορίζοντα, και όχι μόνο τι γίνεται βραχυχρόνια.

…Τα μέλη, οι αθληταί, τα συμβούλια παρέρχονται και αντιπαρέρχονται. Ο Παναθηναϊκός, όμως, θα παραμένη επί γενεάς γενεών εις την Αιωνιότητα… Παπάζογλου Μιχαήλ, 1948.

Τι να πρωτοπιάσεις.. την αοριστία για τη χωρητικότητα του ποδοσφαιρικού γηπέδου, τις εμπορικές χρήσεις και τα δικαιώματα? Για τον ερασιτέχνη όπως φαίνεται δυστυχώς το γήπεδο (γύρω στα 1000-1500 άτομα είχε πει ο πρόεδρος ότι θα χωράει) δεν θα τηρεί τις προϋποθέσεις για φιλοξενία τελικών ευρωπαϊκών διοργανώσεων βόλεϊ. Όσον αφορά το γήπεδο μπάσκετ σε όμορο οικόπεδο, τι να το κάνεις άμα είναι 9-10 χιλιάδες? Τόσα ήταν τα διαρκείας που είχαμε την περίοδο 2018-2019 (γύρω στα 9700). Το άλλο πάλι με τις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου? Θα πηγαίνουν παιδιά εκεί δωρεάν ή με ελάχιστη συνδρομή, και θα κόβει το νέο αίμα του συλλόγου. Επίσης, ποιοι γονείς θα μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά τους από τα βόρεια και το κέντρο, που πήγαιναν πριν σε ΟΑΚΑ και Λεωφόρο αντίστοιχα, στην «εξωτική περιοχή» του Βοτανικού? Μην ξεχνάμε ότι μερικά εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω είναι και οι εγκαταστάσεις του Ρέντη κι άρα, είναι διπλός ο ανταγωνισμός που έχουμε να αντιμετωπίσουμε για τα παιδιά.

Άμα θέλουν τόσο πολύ να φτιάξουν το εμπορικό στο Βοτανικό, ας το κάνουν.. χθες κιόλας, μαζί με το νέο ΚΤΕΛ. Τι τους κρατάει αφού θέλουν να το φτιάξουν διακαώς? Μήπως θέλουν την ομάδα μας για κράχτη, εμπορική ατραξιόν, για να μαζεύεται κόσμος? Το τζαμί που έχτισε ο δήμος στην περιοχή δεν αρκεί φαίνεται για να ανέβει επίπεδο η περιοχή.. και ποντάρουν στον Παναθηναϊκό.

Το θέμα είναι ότι όταν παραλαμβάνουμε κάτι, έχουμε την υποχρέωση να το παραδώσουμε σε καλύτερη κατάσταση. Κι αν δεν μπορέσουμε να το κάνουμε καλύτερο τότε, να το παραδώσουμε στην ίδια κατάσταση. Αυτό είναι το βάρος και η ευθύνη που μας επωμίζεται.

Αν είναι να πάμε αλλού (είτε είναι Βοτανικός είτε οπουδήποτε αλλού) και να παραχωρήσουμε τη Λεωφόρο, θα πάμε επί ίσοις όροις. Ούτε θα βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας ούτε θέλουμε να μας χαριστεί κάτι. Ότι δώσουμε, πρέπει και να πάρουμε, ώστε στο τέλος του όλου εγχειρήματος να μπορούμε να λέμε: Τη Λεωφόρο δώσαμε με πόνο.. για το καλό του συλλόγου μας και μόνο!

Αν δεν καταφέρουμε για νέο γήπεδο στη Λεωφόρο τότε, τη Λεωφόρο μας δεν θα τη δώσουμε αντί πινακίου φακής για να ξεσπιτωθούμε. Πόσο δε μάλλον να είμαστε και νοικάρηδες εκεί που θα πάμε (με τη λογική παραμένουμε στο ΟΑΚΑ τόσο σε μπάσκετ όσο και σε ποδόσφαιρο με ενοίκιο, όπως και τώρα δηλαδή, και κρατάμε και τη Λεωφόρο αφού θα ακυρωθεί η διπλή ανάπλαση). Δεν θα γίνει ο σύλλογος μας ένας σύγχρονος «Προμηθέας Δεσμώτης» για αμαρτίες ή ανικανότητα των διοικούντων, που θέλουν να «παίζουν παιχνίδια» και να θησαυρίζουν μαζί με κάθε επιτήδειο και τυχοδιώκτη, εις βάρους του Παναθηναϊκού.

Έτσι θα τιμήσουμε τους παλαιότερους που όχι μόνο μας έδωσαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την περιουσία μας, αλλά και να την αφήσουμε σε καλύτερη κατάσταση στους επόμενους συνεχιστές της Παναθηναϊκής ιδέας. Αυτή θα είναι η παρακαταθήκη μας. Ειδάλλως θα διαπράξουμε μέγα ύβριν τόσο ως προς τους προγενέστερους όσο και ως προς τους μεταγενέστερους Παναθηναϊκούς, όπου εν τέλει ξέρουμε τι ακολουθεί: Η νέμεσις, δηλαδή η τιμωρία.

Όπως αναφέρθηκα προηγουμένως, έχω ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα με υπολογισμούς και με διάφορες ελεύθερες παραμέτρους (αριθμός και τιμές εισιτηρίων, έσοδα χορηγών & κυλικείων, έξοδα ομάδας, χρηματοδότηση/δανειοδότηση από τράπεζες/δανειστές για αυτόνομο σχεδιασμό χωρίς την εμπλοκή του κράτους για ανέγερση νέου γηπέδου), το οποίο φυσικά δύναται να βελτιωθεί με περισσότερο λεπτομερείς υπολογισμούς, και μπορούμε να έχουμε επ’ αυτού μια εποικοδομητική συζήτηση προς όφελος της ομάδας μας στις τρέχουσες εξελίξεις.

Ευχαριστώ,

ΓΜ

Υ.Γ Ένα εναλλακτικό σχέδιο («επιστροφή στις ρίζες μας»):

1. Γήπεδο μπάσκετ ΟΑΚΑ με μακροχρόνια μίσθωση, όπως είχε ακουστεί 2-3 χρόνια πριν, με αλλαγή καθισμάτων κτλπ (πράσινο και άσπρο παντού) και ότι άλλη αλλαγή απαιτείται. Η κουλα φεύγει για Λιόσια μεριά και μετά απομένουμε εμείς για το κλειστό. Ποιος θα το συντηρεί αν φύγουμε κι εμείς? Αυτό σημαίνει απώλεια εσόδων για το κράτος (τέλος το ενοίκιο) και ταυτόχρονα, δημιουργία εξόδων για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων. Επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός δηλαδή. Επομένως, έχουμε ένα γερό χαρτί για διαπραγμάτευση.

2. Ιδιόκτητο γήπεδο ποδοσφαίρου στη Λεωφόρο, όπου χρειάζεται πολιτική βούληση κυρίως. Το παρκάκι πιο πάνω στην Αλεξάνδρας, όπου παραχωρείται και θα γίνει κτίριο ΜΚΟ (αν δεν κάνω λάθος), δεν θεωρείται χώρος πρασίνου? Μόνο το γήπεδο θεωρείται χώρος πρασίνου μάλλον.. Γήπεδο στη Λεωφόρο μπορεί να γίνει με τη χρήση των οικοπέδων του πάρκινγκ και των σχολείων. Υπογειοποίηση δεν γίνεται στην Αλεξάνδρας, γιατί περνάει ο μεγαλύτερος κεντρικός αγωγός της ΕΥΔΑΠ. Επομένως, με τη χρησιμοποίηση του πάρκινγκ και των σχολείων οι πιθανότητες αυξάνονται για ένα ολοκληρωμένο project. Τα σχολεία μεταφέρονται στα προσφυγικά (μπορεί να γίνει υπερσύγχρονο σχολικό συγκρότημα εκεί) και 1-2 κτίρια των προσφυγικών μπορούν να ανακαινιστούν και να γίνουν μουσείο για να πηγαίνει ο κόσμος να βλέπει και να μαθαίνει την ιστορική τους αξία. Γιατί να έχει η αεκ μουσείο ελληνικής προσφυγιάς στο γήπεδο της? Οι υπόλοιπες ομάδες από Μικρά Ασία (Απόλλων, νιόνιος, παοκ) γιατί δεν έβγαλαν τσιμουδιά? Ξέρετε τι δυναμική και νέα παιδιά έχει να κερδίσουν οι πέρα κλουμπ από τα (δημοτικά κυρίως) σχολεία που θα επισκέπτονται καθημερινά το μουσείο, όπου δίπλα θα είναι τα σήματα και τα χρώματα της αεκ?

3. Κίνηση για μακροχρόνια συνδιαχείριση των εγκαταστάσεων του Πανελληνίου στο πεδίον του Άρεως, ο οποίος φυτοζώει ειρήσθω εν παρόδω. Βελτιώνουμε τις εγκαταστάσεις και με αυτό έχουμε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη, κι άρα δύναται να καταβάλουμε ένα μικρό πόσο κάθε χρόνο στον ΠΓΣ. Μπορούμε να φτιάξουμε το κλειστό για το βόλεϊ (για τελικούς η φιλοξενία μπορεί να γίνεται στο κλειστό του ΟΑΚΑ) και να χρησιμοποιούμε το στίβο και το κολυμβητήριο για τις ακαδημίες. Επίσης, μπορούμε να ιδρύσουμε νέα τμήματα στο σύλλογο ή να επαναλειτουργήσουν κάποια ανενεργά (π.χ. ρυθμική γυμναστική). Ταυτόχρονα, «γλυτώνουμε χώρο» στη Λεωφόρο, αφού δεν θα στεγάζονται εκεί όλες οι ακαδημίες κι επομένως, αυτό είναι θετικό είτε για εμπορικές χρήσεις είτε για μεγαλύτερη χωρητικότητα του γηπέδου. Φυσικά, ιδανικό θα ήταν να υπάρχει στη Λεωφόρο ένας νέος «Τάφος του Ινδού» για το γυναικείο τμήμα.

4. Διατήρηση των υφιστάμενων ακαδημιών στο ΟΑΚΑ (κολύμβηση, τοξοβολία κτλπ).

5. Έτσι εδραιωνόμαστε στο κέντρο για τα καλά, τιμούμε τις ρίζες μας και έχουμε βάσεις για γερή οπαδική διεύρυνση στο μέλλον. Παράλληλα διατηρούμε τα σκήπτρα στα βόρεια και επεκτεινόμαστε κι εκεί με τις ακαδημίες που θα στεγάζονται στο ΟΑΚΑ. Ένα καταπράσινο τρίγωνο (Λεωφόρος, Πεδίον Άρεως, ΟΑΚΑ) γεννιέται στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Υ.Γ 3 Ένας μόνος του είναι ευάλωτος. Πολλοί όμως μαζί γίνονται άτρωτοι … μόνο ενωμένοι γράφουμε ιστορία … ☘ ???? https://www.infinitelooper.com/?v=rxgoVY8ZIKA&p=n#/205;243

Υ.Γ 4 Κρίμα που η υπερπροσπάθεια των παικτών μας με τη Ρεάλ.. βάφτηκε γκρι ????????. Ρόδα είναι και γυρνάει όμως.. Θα νικάμε και τους 8 και πάλι!


 

 


 

 

Τα κείμενα της συγκεκριμένης ενότητας δεν αποτελούν επίσημη θέση της ΘΥΡΑΣ 13, αλλά των επισκεπτών της ιστοσελίδας!