10/10/2013 – Ανακοίνωση ΠΑΝ.ΚΙ.

Με αφορμή τα τελευταία θλιβερά περιστατικά τυφλής και ανεξέλεγκτης βίας με πρόσχημα τον οπαδισμό επιθυμούμε χωρίς περιστροφές και δίχως «ναι μεν αλλά» να φωνάξουμε ένα δυνατό «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, ΩΣ ΕΔΩ»! και να καλέσουμε κάθε υγιή φίλαθλο και κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο γενικότερα να ενώσει τη φωνή του μαζί μας.

Κατανοούμε ότι τα αίτια της βίας μέσω και έξω από τα γήπεδα είναι πρώτα απ’ όλα κοινωνικά και πολιτικά. Γνωρίζουμε ότι σε κοινωνικό επίπεδο υπεύθυνη για τη βία είναι η αίσθηση της αδικίας και απελπισίας η οποία κυριαρχεί τόσο γενικότερα, όσο και ειδικότερα στον αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα στο εντελώς σάπιο οικοδόμημα του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ σε προσωπικό επίπεδο ευθύνονται περισσότερο απ’ όλους οι πολιτικοί και αθλητικοί «παράγοντες».

Ωστόσο, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία για τυφλά χτυπήματα μίσους, τα οποία μοναδικό αποτέλεσμα έχουν να κινδυνεύουν ζωές νέων παιδιών και περιουσίες πολιτών άσχετων με τα σκηνικά αυτά.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι τίποτα το «οπαδικό» και το «αντρικό» δεν υπάρχει σε τέτοιου είδους περιστατικά. Αντίθετα, αυτά κυριαρχούνται από στοιχεία του υποκόσμου, τα οποία είναι άλλωστε και οι υποκινητές τους και ούτε η αγάπη για την ομάδα ούτε οποιοδήποτε κακώς νοούμενο «φιλότιμο» μπορεί να είναι κίνητρο για συμμετοχή σε αυτά. Καλούμε κάθε νέο άνθρωπο, κάθε οπαδό να αναλογιστεί ότι εκείνοι ακριβώς που προκαλούν την κατάσταση για την οποία νοιώθει εξοργισμένος είναι και αυτοί που προσπαθούν να στρέψουν την οργή του σε λάθος κατεύθυνση, δηλαδή σε τέτοιες πράξεις τυφλής και ανεξέλεγκτης βίας.

Το οπαδικό κίνημα έχει αποδείξει ότι μπορεί να παίξει πρωτοποριακό και εποικοδομητικό ρόλο και να πετύχει θαύματα, όταν απελευθερώνεται από τέτοιου είδους συμπεριφορές. Καλούμε λοιπόν όλους τους οπαδούς και ιδιαίτερα εκείνους του Παναθηναϊκού, οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι είναι οι πιο σκεπτόμενοι να απομονώσουν τα κακοποιά στοιχεία και να στρέψουν την ενέργειά τους σε μαζικές και ειρηνικές δράσεις που θα έχουν στόχο τη διόρθωση των κακώς κειμένων του ελληνικού αθλητισμού (και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου) αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.

Ως Παναθηναϊκό Κίνημα είμαστε ανοιχτοί σε κάθε τέτοια συζήτηση και θα συμβάλουμε με τις δυνάμεις που διαθέτουμε προς αυτή την κατεύθυνση.